God en de eland

16 Mrt

Door Mark van Berlo – Zojuist werd ik op straat aangesproken door een man. Hij gaf me een boekje. Ik voelde de bui al hangen. “Zou u dit eens willen lezen?”, vroeg hij. Ik keek naar de titelpagina. ‘Binnenkort geen lijden meer!’ staat er op vermeld. Deze veelbelovende kreet is geïllustreerd met een getekende afbeelding van een vrolijk koppel in een weiland. De man heeft wel wat weg van Otis Redding. De vrouw lijkt op Michelle Obama. Voor hen ligt een mand met reuzegrote pompoenen en glinsterend rode appels. De manden staan in een bedje van klaprozen. Vlak achter het breedlachende koppel staat een enorme bronstige eland en verderop komt een blonde dame op een paard aangereden. Het is herfst, want de bladeren aan de bomen zijn oranje.

“Ik ben volkomen atheïstisch”, antwoordde ik de man. “Wellicht zou u het dan toch eens willen lezen.” “Graag”, zei ik. “Dan kan ik zien waar ik het overal niet mee eens ben.” Hij leek me dit niet kwalijk te nemen, want hij schudde me de hand en we gingen ieder een andere kant op.

Het begin van alle ellende

‘U hebt u in uw leven vast wel eens afgevraagd waarom er zo veel leed en ellende is. Al duizenden jaren hebben mensen zwaar te lijden onder oorlogen, armoede, rampen, misdaad, onrecht, ziekte en dood. Maar zo erg als in de afgelopen honderd jaar is het nog nooit geweest. Zal er ooit een eind aan dat leed komen?’ Een onheilspellend begin van deze boodschap. Natuurlijk heb ik me dat wel eens afgevraagd. Deze ellende is inderdaad zo oud als de mensheid. Maar wanneer mensen zijn begonnen met elkaar de hersenen in te slaan is niet helemaal duidelijk. Volgens een studie uit 2001 van professor Walker van de Universiteit van Californië toont archeologisch onderzoek aan dat interpersoonlijk geweld vanaf het begin van onze soort aanwezig is geweest. Met onze soort bedoelt Walker de homo sapiens sapiens: de diersoort die pompoenen kweekt en paardrijdt.

‘Het geruststellende woord is ja, al heel binnenkort!’ Komt dat even goed uit. De Maya-kalender voorspelt het einde van de wereld in 2012, maar dit gratis boekje verzekert mij dat dat toch niet het geval is. Of bedoelt de schrijver juist dat de vernietiging van de aarde een einde maakt aan al het leed? Nee. Het is anders. Het is Gods woord dat bevestigt dat het leven hier op aarde zonder leed zijn weg vervolgt: ‘De goddeloze zal er niet meer zijn… De zachtmoedigen daarentegen zullen de aarde bezitten, en zij zullen inderdaad hun heerlijke verrukking vinden in de overvloed van vrede […] en zij zullen er eeuwig op verblijven.” Kijk eens aan. Dus, als ik het goed begrijp: degenen die niet in God gelooft sneuvelt, maar de gelovige blijft tot in den treure – maar wel in vrede – op deze planeet hangen. De Apocalyps is nabij!

Adam en Eva

Voordat ik de vraag kan formuleren, is de schrijver van het boekje mij al voor: ‘Als het Gods bedoeling is dat mensen zo’n prachtige toekomst hebben, waarom heeft hij dan toegelaten dat het lijden ooit is begonnen? Waarom heeft hij het zo lang laten voortduren?’ Het antwoord volgt direct: Adam en Eva zijn de slechterikken! ‘Als ze gehoorzaam aan God waren gebleven, zouden ze volmaakte kinderen hebben gekregen en zou de hele aarde een paradijs zijn geworden, waar mensen voor eeuwig in vrede en geluk hadden kunnen leven.’ Maar volgens de archeologie maken mensen elkaar al een kwartmiljoen jaar het leven zuur, wat hadden Adam en Eva daaraan kunnen veranderen? De meningen lopen binnen de kerk wat uiteen, maar men gaat er vanuit dat dit eerste liefdeskoppel uit de Christelijke literatuur ongeveer 4000 jaar voor onze jaartelling van de verboden vrucht snoepte. Even verderop, in Mesopotamië, was men echter al bier aan het brouwen.

‘Toen God Adam en Eva schiep, gaf hij hun een volmaakt lichaam en een volmaakte geest.’ Helaas wist het kersverse stelletje geen raad met deze volmaaktheid. Waren ze maar gehoorzaam aan God gebleven, dan ‘zouden ze volmaakte kinderen hebben gekregen’ en ‘mensen voor eeuwig in vrede en geluk […] kunnen leven.’ Verdomde Adam en Eva! Als jullie je een beetje hadden gedragen, had ik dit boekje helemaal niet hoeven krijgen! Dan waren we al volmaakt gelukkig! God gooide het bijltje er bij neer en gaf de verantwoordelijkheid aan de mens: ‘zouden mensen beter af zijn als ze niet door God werden geregeerd?’, stelt de schrijver. Maar God gaf wel een aantal spelregels mee. Tien, om precies te zijn.

Het einde nadert

De Azteken moesten elke dag een mens offeren, anders zou de zon niet opkomen. En de Christelijke God wilde in zijn zesduizend jaar van feodaal bestuur ook wel graag zijn dagelijkse portie aandacht. Wijlen Christopher Hitchens schrijft: ‘Hoeveel ijdelheid moet je verbergen – zonder veel succes overigens – om te pretenderen dat je het onderwerp van een goddelijk plan bent? Hoeveel zelfrespect moet je overboord gooien voordat je je voortdurend in het bewustzijn van je zonden kunt rondwentelen?’ Diep van binnen weet iedereen dat het een schijnwedstrijd is, maar de zonde van de mens weegt voor velen zo zwaar dat ze de strijd daarmee toch aangaan.

Volgens de schrijver van het boekje met de Eland is onze proeftijd dus bijna voorbij: ‘De tijd die God de mens gaf, moest lang genoeg zijn om onafhankelijk van Gods leiding alle politieke, sociale, economische en religieuze systemen uit te kunnen proberen.’ En dat heeft de mensheid geweten. Elkaar het leven zuur maken deden we al honderdduizenden jaren, maar sinds de zondeval gebeurt dit met als toeschouwer (en inzet) God. Religie is, sinds de bijbel werd geschreven, paradoxaal genoeg, de kern van vrijwel alle geciviliseerde conflicten op aarde. Fundamentalisten weten dat ze gelijk hebben omdat ze de waarheid hebben gelezen in een heiig boek en ze weten bij voorbaat dat er niets is dat ze van hun geloof af zal brengen. Dus: het boek waarin het verhaal staat dat de mens de taak heeft gegeven om alles goed te maken, is tevens het middel om dit te bereiken. Volgens evolutiebioloog en overtuigd atheïst Richard Dawkins is het heilige boek ‘een axioma, niet het eindproduct van een redeneerproces. Het boek is waar, en als bewijs die waarheid zou lijken tegen te spreken, dan moet dat bewijs de prullenmand in, niet het boek.’

Goddelijke tirannie

Maar gelovigen zijn niet schuldig aan het naderen van het einde der tijden. ‘Duizenden jaren menselijke geschiedenis tonen aan dat er steeds meer lijden is ontstaan.’ Volgens de schrijver van het pamflet ‘zijn goddeloze mensen en bedriegers van kwaad tot erger voortgegaan’. Gelukkig licht hij of zij ook even de daden van deze goddelozen en bedriegers toe: ‘Er zijn miljoenen mensen vermoord tijdens de Holocaust.’ Ho eens even, is het feit dat Hitler niet rabiaat in God geloofde de oorzaak van het systematisch uitroeien van 6 miljoen Joden in Europa? Dan lijkt het me de hoogste tijd dat we weer met zijn allen in God gaan geloven!

‘Geen enkele menselijke regering heeft de oplossing voor deze problemen. Niet één heeft ouderdom, ziekte en de dood kunnen overwinnen’, zo vervolgt de schrijver. Maar er is hoop. ‘Uit alle bewijzen blijkt dat we het einde naderen van het tragische experiment van de mens om onafhankelijk van God te zijn. Binnenkort zal God ingrijpen door dit hele onbevredigende wereldbestel te vernietigen.’ Wat een tiran. Deed hij dat niet al eens eerder? Niet lang nadat hij Adam en Eva had gepijnigd, zette hij de hele aarde onder water, waarbij iedereen verdronk. Behalve Noach. En zo’n 10 miljoen soorten dieren. Maal twee. Op één boot. De schrijver roept ons eigenlijk op om te handelen zoals Noach. Die dronkelap die in zijn blote gat bekeken werd door zijn zoon Cham. Hij en al zijn nakomelingen werden vervloekt, maar zijn broers die de edele delen van zijn vader bedekten leefden nog lang en gelukkig.

Het pamflet concludeert: ‘Wat de goddelozen betreft, zij zullen van de aarde zelf worden afgesneden.’ Ik dank de evolutie op mijn blote knieën dat we niet eindeloos kunnen leven. Anders zouden we tot in den treure bezig blijven met dansen naar de pijpen van die oudtestamentische dictator. Een massamoordenaar, die de meeste doden in de literatuurgeschiedenis op zijn naam heeft staan. En dat in de grootste bestseller allertijden. ‘Zou u meer informatie willen? Schrijf naar het plaatselijke kantoor van Jehovah’s Getuigen.’ Die kunnen u ongetwijfeld vertellen wat God in de toekomst voor wreedheden in petto heeft.

Mark van Berlo is kunsthistoricus, dramaturg en voorlopig nog steeds overtuigd atheïst. Voor al uw vragen aan de Jehovah’s over het naderende einde der tijden, Gods toekomstige wreedheden of desnoods met welk wasmiddel Hij zijn toga zo mooi wit houdt kunt u hier terecht.

 

Advertenties

2 Reacties to “God en de eland”

  1. Johnk111 juli 13, 2014 bij 10:17 am #

    Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make your point. You obviously know what youre talking about, why throw away your intelligence on just posting videos to your site when you could be giving us something enlightening to read? dgcbbeeffdcd

Trackbacks/Pingbacks

  1. Eén ster voor een Opperwezen « Nietnicks! - maart 21, 2012

    […] afgelopen week de eerste inzending te hebben gepubliceerd (Mark van Berlo, bedankt!) gaat er  nog iets veranderen op Nietnicks. Vanaf […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: