Waarom PowNed moet blijven

29 Feb

Heeft Nederland er een komisch duo bij of is dit stel tussen de fijne mazen van de gedwongen psychiatrie geglipt? Hoewel het gisteravond vaak leek of er een nieuwe Van Kooten en De Bie bij Pauw en Witteman waren aangeschoven, vrees ik dat Naema Tahir en Andreas Kinneging elk woord dat uit hun mond kwam in volle ernst meenden. Met een stalen gezicht verkondigden zij de wens om ‘onfatsoenlijke journalisten’ en alle camera’s te weren op het Binnenhof om onze politici tegen zichzelf te beschermen, koekoek!

In eerste instantie was daar volgens hen een nationaal debat nodig. Hoe dat er ongeveer uit moet zien bleek toen Rutger Castricum, die ‘onfatsoenlijke journalist’ natuurlijk dikgedrukt op zijn voorhoofd heeft staan, verhaal kwam halen (met camera, oei!) nadat Tahir zondag al in Buitenhof had gepleit voor een controlerende commissie voor journalisten in Den Haag: fatsoensmens, hoogleraar rechtsfilosofie én oud-kampioen gewichtheffen Kinneging  ‘debatteerde’ de PowNed verslaggever de hele straat door. Fatsoen is blijkbaar vooral iets dat ‘je’ moet doen.

Pestkopje

Natuurlijk, die plofkop van een Castricum is een kakkerlak van de buitencategorie en verdient zo nu en dan een corrigerende tik op de neus. Sarren, zuigen en provoceren totdat hij een reactie krijgt, wie zou er niet spontaan jeukende knokkels van krijgen? Wat dat betreft is het een klassieke pestkop, in zowel gedrag, uiterlijk als vermoedelijk ook motivatie. Geconfronteerd met een messcherpe Felix Rottenberg en Frenk van der Linden tijdens zijn optreden in DWDD leek het er in ieder geval erg op dat dit blatende rotzakje diep van binnen gewoon nog steeds een klein, onzeker jongetje is, dat met zijn narrige gedrag waarschijnlijk vooral indruk wil maken op de grote jongens.

Moet er echt een commissie worden ingesteld om de leiders van Nederland dáár tegen te beschermen? Wanneer je de plagerijen van een pestkop met het IQ van een stofzuiger niet eens de baas kan heb je toch gewoon niets te zoeken in de politieke arena? Dat meneer Kinneging in een verleden waarin hij nog niet met blokken lood aan het gooien was bij het minste of geringste naar de juf rende, wil toch nog niet zeggen dat deze methode ook door volwassen mensen op het Binnenhof moet worden toegepast?

Glad ijs

Daarnaast is het zeer de vraag in hoeverre de ‘onfatsoenlijke journalisten’ verantwoordelijk gehouden moeten worden voor de val van Cohen en Vogelaar, de voornaamste slachtoffers tot nu toe. Beiden hadden immers nog wel meer problemen dan alleen Castricum & Co. Die fijne partijgenoten van ze bijvoorbeeld, in naam sociaal maar al verschillende keren in staat gebleken om zonder blikken of blozen een dolk in de rug van een collega te steken. Met zulke vrienden heb je toch geen vijanden meer nodig?

Gaan we als volgende stap dan ook onfatsoenlijke politici op het Binnenhof weren? En dan de mensen die op hen stemmen? Of gewoon meteen iedereen die er überhaupt wel eens over gedacht heeft in de toekomst misschien eens een andere mening te zijn toegedaan dan de onfeilbare Tahir en Kinneging? Het is ronduit ranzig hoe  het woord ‘fatsoen’ door dit duo misbruikt wordt als excuus om een persoonlijk waardestelsel aan anderen op te leggen. Sinds wanneer is het aan hen om de goede smaak te bepalen? Verhuis lekker naar Iran, China, Syrië of Noord-Korea als je dergelijke praktijken zo mooi vindt, heb je meestal nog beter weer ook! Hier in Nederland hebben we echter regen én met z’n allen bedacht dat mensen het recht hebben op een eigen mening, ook als deze niet direct de jouwe is en zelfs wanneer deze niet onmiddellijk een hoger nut dient, omdat we weten dat wanneer de staat over dergelijke zaken gaat oordelen we ons op erg glad ijs begeven. Dat zou een hoogleraar rechtsfilosofie toch bij uitstek moeten weten!

Niets nieuws onder de zon

Tuurlijk, het is vervelend dat in de huidige mediacratie (als daar al van gesproken kan worden) de vorm al snel boven de inhoud gaat. Al helemaal wanneer het ten koste gaat van politici die je een warm hart toedraagt. Politiek is echter leiderschap en laat vorm daar nou altijd al een belangrijk onderdeel van geweest zijn. Denk maar niet dat mannen als Napoleon, Martin Luther King maar ook Hitler de rol die zij in de wereldgeschiedenis speelden uitsluitend te danken hebben aan hun inhoudelijke ideeën, een flinke portie charisma was minstens net zo belangrijk, om over stomme mazzel nog maar te zwijgen.

Dat verschillende maatschappelijke omstandigheden vragen om andere vormen van leiderschap is eveneens niets nieuws onder de zon. Zo werd bijvoorbeeld de ongekend populaire Engelse  oorlogspremier Churchill bij de eerste verkiezingen in vredestijd met een grote meerderheid van stemmen naar huis gestuurd. Blijkbaar verlangt de tot op het bot verveelde hedendaagse samenleving, bij gebrek aan grote ideologische verschillen, voornamelijk vermaak van zijn politieke leiders. Daar mag je van alles van vinden, je kunt het Powned echter moeilijk kwalijk nemen dat het in die behoefte voorziet.

Wie zijn deze hoogleraar en columniste om alle camera’s en journalisten die niet van hun gading zijn van het Binnenhof te verbannen, enkel omdat deze ten koste gaan van politici waar zij toevallig een sympathie voor koesteren? ‘Moderniteiten’ als camera’s en PowNed vormen nu eenmaal een onderdeel van onze huidige maatschappij en zijn daarmee een gegeven voor iedereen die deze wil besturen. Wanneer deze twee patiëntjes zo graag na de aflevering in hun postkoets naar huis willen moeten ze dat lekker zelf weten maar laat de rest van Nederland gewoon in de 21e eeuw leven!

update: Powned heeft inmiddels het hele interview online gezet. Ik hoop dat Rutgertje een schone onderbroek bij zich had!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: