Rutte had Obama de vinger moeten geven

1 Dec

Mooi was die tijd, toen house muziek nog gespeeld werd door een kamerorkest, Hans Kraay junior niet eens een eicel was en Nederlandse schepen over de wereldzeeën heersten. Waar zijn de tijden gebleven dat alleen de aanblik van een paar Hollandse oorlogsschepen hele volksstammen op de knieën dwong?

Natuurlijk is Nederland zijn mogendheidstatus al eeuwen kwijt, het wist sindsdien echter bekwaam mee te liften op de algemene Westerse werelddominantie. Naarmate deze steeds afhankelijker werd van de Amerikaanse kracht, richtte het Nederlands buitenlands beleid zich dan ook steeds nadrukkelijker op het tevreden stellen van de leiders van de ‘vrije wereld’ in Washington.

Voor wat hoort wat

In die traditie likte Rutte dinsdag zorgvuldig Obama’s scrotum, in de hoop op wat restjes van Amerikaanse macht. Hij had daarvoor twintig minuten langer nodig dan gepland waarop spontaan in het hele land de vlag uit hing, half stok was misschien meer op zijn plaats geweest… In ruil voor bewezen diensten stak de machtigste man van de wereld een verhaaltje af over hoe belangrijk Nederland wel niet was. Hij vergat helaas uit te leggen waarom het meer dan een jaar had geduurd voordat zijn goede vriend en trouwe bondgenoot ‘Mark’ een half uurtje op de koffie mocht komen.

De werkelijkheid is natuurlijk dat het de Amerikanen zal jeuken wie Mark Rutte is, zolang hij maar netjes binnen de lijntjes kleurt. Onder zijn voorganger werd steun aan de oorlog in Irak beloond met voorzitterschap van de NAVO en leverde een militaire bijdrage aan de oorlog in Afghanistan  een plekje in de G20 op. Nu Nederland niet langer actief meehelpt woeste woestijnvolken mores te leren, moest dat koffiekransje maar even wachten. Het is een staaltje realpolitik waar Bismarck nog de hik van zou krijgen.

De manier waarop onze premier als een klein jongetje opveerde, nadat de Amerikaanse president aangaf misschien nog wel eens een keertje naar Nederland te komen, was dan ook haast vertederend. Eerst zien, dan geloven, Mark. Vermoedelijk zal je dan toch eerst een tijdje braaf ja en amen moeten knikken.

Pestkoppen

Waarom toch steeds dat lonken naar de grote jongens aan de andere kant van de oceaan? Het is een oude reflex waarachter de logica aan het verdwijnen is. Een halve eeuw geleden waren het inderdaad sterke, stoere kerels die opkwamen tegen het onrecht in de wereld. Ze gooiden die nare Duitsers ons land uit en leenden bakken met geld om de economie weer op te bouwen, enige dankbaarheid was dus wel op zijn plaats.

Inmiddels is de situatie echter veranderd. Die Duitse heerschappij over Europa klinkt plotseling zo slecht niet meer en die sterke Amerikanen zijn pestkoppen gebleken die iedereen in elkaar meppen die een andere mening is toegedaan.

Het ging eigenlijk allemaal mis toen die gekke Amerikanen de president kozen waarmee ze het liefst  de kroeg in doken, dan moet je natuurlijk niet raar opkijken wanneer zijn beleid compleet bezopen blijkt te zijn. Inmiddels zijn we twee oorlogen, een failliet financieel stelsel, een klimaatcrisis en de diepste recessie sinds de Grote Depressie verder en is het Westerse aanzien tot een dieptepunt gedaald.

Wie dacht dat de Amerikanen na acht jaar Bush hun lesje wel geleerd hadden komt overigens bedrogen uit. Het vermogen van de Amerikaanse democratie om de grootste randdebielen verkiesbaar te krijgen is even tragisch als indrukwekkend. Vergeleken met de meeste kandidaten van de Republikeinse voorverkiezingen is zelfs Dion Graus een oase van eloquentie en welsprekendheid.

Een nieuwe weg

In plaats van de toekomst in de handen van deze christenfundamentalistische maniakken te leggen, zou Nederland zich ook weer kunnen gaan profileren als de voorvechter van de internationale rechtsorde die het historisch was. Hier serieus werk van maken zou het aanzien van Nederland in de wereld verhogen zonder aangewezen te zijn op militaire expedities. Door het los te koppelen van de schijn van Amerikaans imperialisme zouden daarnaast waarschijnlijk meer landen geneigd zijn het internationaal recht te accepteren.

Los van alle ethische argumenten die voor een dergelijke stap te verzinnen zijn, wilde het beleid van strikte neutraliteit dat Nederland hiervoor voerde ook voor de handel nog wel eens goed uitpakken. Dat moet toch interessant zijn voor een minister van Buitenlandse Zaken die de ambassades feitelijk wil degraderen tot handelsposten en een kabinet dat het succes van beleid over het algemeen voornamelijk meet in economische termen.

Helaas had Adolf Hitler zo zijn eigen ideeën over de Nederlandse neutraliteit en zou het bevrijde Nederland zich na de oorlog voor zijn veiligheid op zijn bevrijders richten, het was niet in staat gebleken zichzelf te beschermen en kroop daarom onder de warme vleugels van de Amerikaanse adelaar. Nu het gevaar van een Duitse invasie toch wel geweken lijkt en de Amerikaanse adelaar steeds meer op een havik begint te lijken, wordt het tijd deze beslissing eens te heroverwegen, ook als dat betekent dat Obama waarschijnlijk niet op Marks feestje komt…

Advertenties

2 Reacties to “Rutte had Obama de vinger moeten geven”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Obama’s woorden moeten niet te serieus genomen worden « Nietnicks! - maart 26, 2012

    […] tijdje geleden schreef ik over hoe gedateerd de hielenlikkerij van Rutte tijdens zijn bezoek aan Obama was. Voor iedereen die nog dacht dat die grote jongens aan de andere […]

  2. Obama’s warme woorden waren eenvoudig knip- en plakwerk « Nietnicks! - maart 27, 2012

    […] tijdje geleden schreef ik over hoe gedateerd de hielenlikkerij van Rutte tijdens zijn bezoek aan Obama was. Voor iedereen die nog dacht dat die stoere cowboys aan de […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: