Importpolitici en lachen om de instinker

17 Nov

Het dagelijks bij de NOS uitgezonden ‘vragenuurtje’ is over het algemeen een grotere tranentrekker dan Bambi, een halfdood geknuppeld zeehondje en een kilo gesneden uien bij elkaar. Zonder direct te stellen dat het in Nederland totaal ontbreekt aan vaardige politici lijkt het er toch op dat een aanzienlijk deel van deze beroepsgroep, ongehinderd door enige voorkennis, maar wat schreeuwt en vervolgens verwacht dat mensen er serieus op in gaan. Hoog tijd om daar eens wat aan te doen!

Het feest van de democratie

Zo vond Jan Marijnissen deze week, in een gesprek over de ideale invulling van het socialisme, China een “goed voorbeeld”. Blijkbaar streeft de SP naar een Nederland zonder sociaal vangnet, waarin het een groot deel van de inwoners aan de meest basale rechten ontbreekt, waar daardoor een groot deel van de beroepsbevolking voor een hongerloon eindeloze uren werkt, met een cultuur van censuur die de onderdanen dom houdt en waar de overheid Limburgers dwingt zich in Friesland te vestigen om deze provincie te vernederlandsen. Ik moet het verkiezingsprogramma er nog eens op naslaan…

Deze openbaring kwam bovenop het vaste programma van de PVV die natuurlijk altijd wel in is voor een persmomentje. Deze week wisten zij Nederland te verwennen met een “onafhankelijk onderzoek” naar de kosten van een terugkeer naar de gulden door een euroscepticus van het eerste uur, het angstaanjagende gemak waarmee Lilian Helder een compleet gebrek aan kennis van onderzoeksmethoden tentoonspreidt en natuurlijk de hele tragikomedie over Dion Graus en de commissie de Wit van vorige week en zijn oproep tot de oprichting van een ‘perspolitie’ gisteren. Misschien dat hij over dat laatste eens met Marijnissen moet bellen.

Wijsheid van vooraf

Waarom staan we toe dat deze mensen ons land besturen? Je zou al zenuwachtig moeten worden wanneer deze mensen in het bestuur van de plaatselijke sportclub zaten!

Wie bedacht heeft dat deze mensen zich verkiesbaar mogen stellen? In ieder geval niet Thorbecke, de auteur van de Nederlandse grondwet die daardoor als vader van onze democratie gezien wordt. Hij voorzag de ellende en beperkte het kiesrecht tot een klein groepje wijze, edele heren dat hij in staat achtte het landsbelang te dienen.

Nu is er sinds 1848 natuurlijk het een en ander veranderd, maar is het echt teveel gevraagd om met zijn allen (hoe democratisch!) een lijst met criteria op te stellen waaraan iemand moet voldoen om het land te mogen leiden? Niets ingewikkelds, gewoon kijken of iemand tot tien kan tellen, enig historisch besef met zich mee draagt en zich de basisprincipes van logica eigen kan maken lijkt me een prima begin.

Eisen stellen aan het kiesrecht doen we overigens al, alleen de verkeerde. Zo wordt het kiesrecht momenteel beperkt tot mensen van ouder dan achttien jaar, vermoedelijk vanuit de veronderstelling dat mensen vanaf die leeftijd een volwassen, afgewogen politiek oordeel kunnen vellen. Helaas is het tegendeel gebleken.

Importpolitici

Een andere voorwaarde aan het kiesrecht is het bezit van de Nederlandse nationaliteit. Multinationals roepen echter al jaren dat ze door een gebrek aan beschikbaar talent onmogelijk enkel Nederlandse bestuurders aan kunnen trekken, waarom zou dat voor publieke topfuncties anders zijn? Sterker nog, het huidige niveau in het hoogste orgaan van onze democratie lijkt hun standpunt te bekrachtigen.

Het Nederlanderschap is daarbij in het verleden bepaald geen garantie gebleken voor loyaliteit aan het Nederlandse volk of koninkrijk. Dit blijkt bijvoorbeeld uit de dubieuze rol die Nederlanders speelden de kernprogramma’s van landen als Pakistan, Iran, Libië en Noord-Korea, landen waar hun vaderland nou zachtst gezegd geen hele warme banden mee onderhoudt. In plaats van Nederlanderschap zou een bewijs van binding met de Nederlandse maatschappij dan ook een logischer eis zijn. De Nederlandse politieke klasse zou er alleen maar op vooruit kunnen gaan.

Russisch roulette

De kiezers hebben zich overigens minstens zo goed gediskwalificeerd als de politici die zij kozen. Wouter Bos dankte destijds veel stemmen aan zijn ‘lekkere kontje’, dat er ook poep uit zijn mond kwam viel niemand op. Tel daarbij op het aanzienlijke aantal kiezers dat zijn stem laat afhangen van de uitkomst van een stemwijzer en ziedaar het faillissement van de democratie.

Persoonlijk zie ik dan ook liever een buitenlander die op basis van gedegen argumenten een keuze maakt dan een Nederlander die een soort electoraal Russisch roulette speelt. Waarom zou iemand die zijn hele leven in het buitenland leeft met Nederlandse ouders wel stemrecht moeten hebben maar een buitenlander die al jaren in Nederland woont, werkt, een Nederlandse partner en kinderen heeft en belasting betaalt niet? Uiteindelijk zouden kennis van en verbondenheid met de Nederlandse maatschappij de doorslag moeten geven.

Helaas is het vooraf testen van kiezers historisch enigszins besmet geraakt. Daarom stoppen we wat mij betreft, in plaats daarvan, vanaf nu in elke verkiezingen een instinker: Een persoon of partij die helemaal niet bestaat en met zulke rare, inconsistente ideeën campagne voert dat ieder meercellig organisme door zou moeten kunnen hebben dat het een grapje is.

Iedereen die daar dan alsnog op stemt mag de volgende verkiezingen niet mee doen en moet tot die tijd voor straf elke dag rondlopen met een gek hoedje en een oranje hesje met de tekst ‘schop me’ op de rug. Zo scheiden we het kaf van het electorale koren, genezen we de Nederlandse politiek en valt er nog wat te lachen ook.

Advertenties

2 Reacties to “Importpolitici en lachen om de instinker”

  1. Marianne november 25, 2011 bij 4:20 pm #

    Ga zo door en je wordt een tweede Maarten van Rossum. En wat betreft de instinker, die hebben we al een keer gehad: ‘ De Tegenpartij’ met Jacobse en Van Es die zichzelf vanwege het doorslaande succes van de partij maar om zeep hebben geholpen, omdat teveel mensen dachten dat het echt was. Maar misschien was dat wel voor jouw tijd ;-).

    • Nick november 29, 2011 bij 7:31 pm #

      Ik moest inderdaad af en toe zelf ook aan de tegenpartij denken tijdens het schrijven, ben blij dat je het leuk vindt!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: